İçeriğe geç

Rota Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüs, bağırsak sistemini enfekte eden bir virüstür. Rota virüsü bir kereden fazla yakalanabilirsiniz, ancak ilk enfeksiyon genellikle en kötüsüdür. Bu enfeksiyon mide rahatsızlığına ve ishale neden olur.

Rota virüsü enfeksiyonu olan bebeklerin ve çocukların yakından izlenmesi gerekir, çünkü çok çabuk susuz kalabilirler. Dehidrasyon, vücut daha hızlı su kaybettiğinde ortaya çıkar. Çocuğunuz susuz kaldığında, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.

Rota virüs, gastroenterite (mide ve bağırsak iltihabı) neden olan bir virüstür. Rota virüs hastalığı, genellikle kusma, ateş ve karın ağrısı ile şiddetli sulu ishale neden olur. Bebeklerde ve küçük çocuklarda, susuz kalmaya yol açar.

Rota virüs küçük çocuklar arasında kolayca yayılır. Çocuklar virüsü ishal ile hastalanmadan önce ve sonra yayabilirler. Rotavirüsü aile üyelerine ve yakın temasta oldukları diğer insanlara da aktarabilirler.

Rota Virüsü Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Virüse maruz kalan bir çocuğun semptomlara başlaması yaklaşık 1 ila 3 gün sürer.

Kusma genellikle ilk semptomdur. Genellikle ateş ve ishal görülür. Rota virüslü çocukların çoğunda bebek veya küçük bir çocuk için büyük miktarda görünen çok sulu ishal vardır. En şiddetli ishal 3 ila 8 gün sürer. Ancak, ishal atakları çocuğunuz kendini daha iyi hissetmeye başladıktan uzun sürebilir. Bazı çocuklarda ishal birkaç hafta sürebilir.

İshal, özellikle kusma ile birlikte ortaya çıktığında, rota virüsü olan bebeklerde ve küçük çocuklarda hızla dehidrasyona neden olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzu beslemeye devam etmek ve dehidrasyon belirtileri açısından yakından izlemek önemlidir.

Rota Virüsü Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?

Rota virüs çok bulaşıcıdır ve kolayca yayılabilir. Oyuncaklara, yüzeylere, kirli bebek bezlerine dokunmak gibi el ile ağız teması yoluyla yayılabilir veya öksürme ve hapşırma yoluyla havaya yayılabilir.

Rota virüs mikroplarını ellerine alan diğer çocuklar, ellerini ağızlarına koyduklarında enfeksiyonu alabilirler. Ayrıca üzerinde mikrop bulunan bir oyuncak üzerinde çiğneyerek rota virüs ile enfekte olabilirler.

Çocuğunuzu hastayken ve daha iyi hissettikten birkaç gün sonrasına kadar evde tutun. O zaman virüs büyük olasılıkla başkalarına yayılmaz. Çünkü virüs, belirtiler geçtikten sonra haftalarca çocuğunuzun dışkısında kalabilir.

Rota Virüsü Enfeksiyonu Teşhisi

Doktor muhtemelen çocuğunuza semptomlarına göre rota virüs enfeksiyonu tanısı koyacaktır. Yılın bölümü de önemli bir ipucudur. Çocuğunuzun kış veya erken baharda (Kasım-Nisan) ishal ve diğer semptomları varsa, doktorunuz genellikle rota virüsü neden olduğundan şüphelenir. Rota virüsü teşhis ve tedavi gerektiren kendiliğinden geçen bir hastalık değildir.

Tanıyı doğrulamak için bir dışkı testi yapılır. Çocuğunuzun semptomların kesin nedenini bilmeyi önemli kılan başka sağlık koşulları yoksa, bu tür testlere gerek yoktur.

Rota Virüsü Enfeksiyonu Tedavisi

Gastroenterit, küçük çocuklarda özellikle ciddi olabilen yaygın bir hastalıktır. Spesifik bir antiviral tedavi mevcut değildir ve antibiyotikler etkili değildir.

Gastroenterit tedavisi için genel öneriler şunlardır:

  • Bol miktarda sıvı verin. Hafif ila orta derecede dehidrasyonu olan çocuklar için oral rehidrasyon çözeltisi şiddetle tavsiye edilir.
  • Hafif derecede hasta olan çocuklara normal sıvıları daha sık verilmelidir. Gazlı (gazlı) içeceklerden veya seyreltilmemiş meyve suyundan kaçınılmalıdır.
  • Kusma veya ishali önleyen ilaçlar (özellikle çocuklarda), doktor tarafından özellikle tavsiye edilmedikçe verilmemelidir.
  • Emzirilen bebekler hastalıkları boyunca emzirilmeye devam edilmelidir.
  • Formül veya katı diyetteki çocuklar, oral rehidrasyon çözeltisi ile rehidrasyondan sonra normal diyetlerine (süt içeren tam güçlü laktoz dahil) yeniden başlamalıdır.
  • Aç olan veya yiyecek isteyen çocuklara normal yiyeceklerinin küçük bir kısmı verilmeli, ancak şeker veya yağ oranı yüksek yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Rota Virüsü Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

  • Rota virüslü insanları en az 24 saat boyunca kusma veya ishal bitene kadar çocuk bakımı, okul öncesi, okul ve işten uzak tutun.
  • Rota virüs enfeksiyonu olan bebekler, çocuklar ve yetişkinler 24 saat boyunca ishal bitene kadar yüzmemelidir.
  • Rota virüs aşısı rota virüs en yaygın türlerinden karşı iyi bir koruma sağlar. Tüm bebekler için Rota virüs aşısı önerilir. Rota virüs aşısının ilk dozunun, diğer aşılarla kombinasyon halinde, 6 haftalıkken verilmesi önerilmektedir. Aşılama ebeveynlerin aşı dozları için üst yaş sınırlarının olduğunu hatırlamaları önemlidir.
  • Paylaşılabilecek nesneler (oyuncaklar dahil) dahil olmak üzere iyi el yıkama ve temizlik alanlarını temiz tutun.
  • Tuvalet eğitimi olmayan ishalsiz bebekler ve küçük çocuklar yüzme havuzlarında su geçirmez pantolon veya yüzme bezleri giymeli ve düzenli olarak değiştirilmelidir.

Rota Virüsü Enfeksiyonu Tedavisi için Hangi Doktora ve Bölüme, Ne Zaman Gidilmeli?

Rota virüsü genellikle çocuklarda görüldüğünden belirtilerin görülmesi durumunda Pediatri bölümü ve pediatristlere götürülmesi gerekmektedir. Eğer hastalık bir yetişkinde görülüyor ise kişinin hastanenin Enfeksiyon Hastalıkları veya Dahiliye bölümüne gitmesi gerekmektedir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları doktorları İstanbul başta olmak üzere birçok büyük şehirde yer almaktadır.

Tur Rezervasyonu için Arayın